Despre Brasov


Despre Brașov

Brașov (germană: Kronstadt, maghiară: Brasso) este reședința și cel mai mare oraș al județului Brașov, Transilvania, România. Are o populație de 283.901 locuitori.
Atestat pentru prima dată în anul 1234, Brașovul este unul din principalele centre economice, culturale și sportive ale țării, fiind totodată și un important centru turistic și un oraș al monumentelor istorice ca: Biserica Neagra, bastioanele cetății, statuia  lui Johannes Honterus, Casa Sfatului, Liceul Andrei Șaguna, Scheii Brașovului, Biserica Sf. Nicolae, prima scoală românească etc.
Situat în depresiunea Țării Barsei, Brașovul oferă panorame de neuitat spre crestele munților Postăvaru, Bucegi, Piatra Mare. De asemenea, vă puteți bucura de o drumeție pe Muntele Tâmpa sau în una din cele mai cunoscute stațiuni din România – Poiana Brașov. Monumentele istorice și edificiile religioase întâlnite pe străzile Brașovului îți oferă prilejul unei veritabile călătorii în timp.
Prin poziția geografică favorabilă, prin valorile sale naturale și culturale, precum și prin dezvoltarea economică, vechiul burg săsesc sau “Orașul Coroanei” exercită o mare capacitate de atracție atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini.

Vezi mai multe pe: https://www.ghid-brasov.ro/despre-brasov.html

 

Biserica Neagră a primit această denumire după marele incendiu din 1689. Biserica a fost construită începând cu anul 1383, din inițiativa preotului Thomas Sander şi este și astăzi un simbol al goticului transilvănean. În urma adoptării Reformei religioase la Brașov, în anii 1542-1543, cu contribuția lui Johannes Honterus (1498-1549), parohia Bisericii Negre din Brașov a trecut la Confesiunea Augustană evanghelică lutherană.
După incendiul din 1689, interiorul bisericii a fost reconstruit în stil baroc. Biserica păstrează fragmente de picturi  murale medievale, cristelniţa din bronz în stil gotic (1472), panouri ale altarului din Feldioara (1495), stranele din secolul al XVIII-lea, orga mare (1839), orga mică (1861) şi cea mai importantă colecție de covoare orientale din Europa din afara Turciei.

 

Bastionul Țesătorilor, cel mai spectaculos și mai bine conservat obiectiv de arhitectură medievală din Brașovul medieval, a fost ridicat în anii 1421-1432 şi amplificat în 1570-1573, pentru a proteja colţul de sud al fortificațiilor de sub Tâmpa. Construcţia are un plan neregulat, adaptat la configurația terenului. În anul 1800, în curtea interioară s-a construit o sală pentru nunţi şi festivităţi, în care, în 1950, a fost amenajat Muzeul Fortificaţiilor Ţării Bârsei. Bastionul Ţesătorilor a fost reparat în 1634, 1827 şi edievalt în 1910. În anul 2004 au avut loc noi lucrări de renovare. În spațiile expoziționale din Bastionul Țesătorilor, alături de o valoroasă colecție de arme medievale, se găsește o machetă a cetății de la sfârșitul secolului al XV-lea. În fiecare an., bastionul găzduiește unul dintre cele mai importante festivaluri din Brașov, Etnovember.

 

Poarta Ecaterinei este singura construcție păstrată a ansamblului fortificațiilor de sud-vest ale Cetății Brașovului și a porții dinspre cartierul românesc al Șcheilor, care în Evul Mediu purta numele de Corpus Christi sau Porta Superior. Pe faţada sa principală, deasupra accesului, se păstrează stema Brașovului sculptată în piatră, numele judelui Johannes Benkner şi anul construcţiei – 1559.

 

Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae din Şcheii Brașovului, datând după tradiţie din secolul al XIII-lea, a constituit în permanență un centru de majoră importanţă pentru viaţa medievală, culturală și artistică a românilor din Transilvania. Actualul lăcaș a fost zidit pe locul unor construcții mai vechi din lemn (1399) și din piatră (1440), din vechiul decor al bisericii se păstrează doar paramentul exterior de origine muntenească al faţadelor navei şi al turnului-clopotniţă. Aspectul de astăzi al bisericii este datorat intervențiilor majore, care au avut loc în secolul al XVIII-lea din inițiativa protopopului cronicar Radu Tempea II.

 

Strada După Ziduri este un simbol al existenței și supraviețuirii orașului de-a lungul istoriei. Totul a pornit din secolul al XIV – lea, ca măsură de apărare, locuitorii profitând de râul Schei și au creat Canalul Graft, pentru a drena apa astfel să încât să formeze o barieră care să fie greu de trecut de către inamici.  Acesta era primul obstacol pe care atacatorii trebuiau să îl depășească. Profitând apoi de beneficiile acestuia, chiar pe marginea lui se construiește primul zid de apărare al orașului, care era străjuit de 8 turnuri. Astăzi este loc de promenadă, de reconectare cu istoria si de relaxare la umbra pădurii din jur.

 

Strada Sforii are o lăţime, care variază între 111 şi 135 cm, prima sa menţiune documentară datând din secolul al XVII-lea. La origine, strada reprezenta spaţiul dintre două „decurii”, care constituiau grupuri de câte zece case ale sistemului urbanistic medieval aplicat în interiorul cetăţii. Strada Sforii a fost reabilitată în anul 2003.

Alte puncte de atracție in Brașov găsiți la: https://www.ghid-brasov.ro/obiective-turistice.html

 

Împrejurimile Brasovului

Nu departe de oraș, la doar 12 kilometri se află cea mai mare stațiune de schi din România, Poiana Brașov, iar la aproximativ 20 de kilometri de oraș se află castelul Bran, unde s-a născut legenda lui Dracula. În localitățile din jurul Brașovului sunt peste 10 biserici fortificate, iar o parte dintre ele sunt în patrimoniul UNESCO. Toate acestea, dar și calitățile oamenilor care locuiesc aici au transformat Brașovul în principalul oraș turistic al țării.

Castelul Bran

Castelul Bran este amplasat la intrarea în pasajul Rucăr-Bran, pe drumul ce leagă Braşov de Câmpulung, încadrat de culmile munților Bucegi si Piatra Craiului. Bran se găsește la mai puţin de 30 km de Braşov, pe drumul naţional DN73, plecand din Braşov spre vest prin cartierul Bartolomeu. Distanta de la Bucureşti este de aproximativ 200 km.

http://www.castelulbran.ro/

 

 

sdr

Cetatea Prejmer

Prejmerul este așezat în partea de NE a Ţara Bârsei, judeţ Braşov, la o distanță de 15 km de la Brasov, are destinatia sitului UNESCO – Biserica fortificata Prejmer, ce datează din 1220-1240. Biserica Fortificată din localitate este una dintre cele mai bine păstrate fortificații din Europa dar şi cel mai vechi monument istoric din județul Braşov. Biserica adăposteşte unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, pictat în secolul al XV-lea dar şi multe alte atracţii unicat.

Mai multe infiormații, puteți accesa aici: https://cetateaprejmer.ro/

 

 

Cetatea Râșnov

Unul dintre cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania, este situata la 17 km de Brașov. Prima mențiune a Cetății Râșnov datează din anul 1335, cu ocazia unei noi năvăliri a tătarilor când a fost pustiită din nou țara Bârsei, în afara de cetatea de pe Tămpa și Cetatea Râșnovului care nu au putut fi cucerite.

 

 

 

Satul Viscri

Viscri este unul dintre cele mai pitorești sate din România, iar biserica fortificată de aici este atracție principală. Devenit celebru în urma vizitelor făcute de printul Charles al Marii Britanii, satul săsesc a fost inclus in patrimoniul  mondial UNESCO. Pare un loc uitat de lume, dar fiecare aici își duce orânduiala bine stabilită.