Dezbatere (Panel Session)


„Dileme etice legate de evaluare, testare și selecție”

Moderator

Prof. Univ. Dr. Dragoș Iliescu

Descriere moderator 

Dragoș Iliescu este Profesor Universitar Dr. în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București. Este membru în câteva dintre cele mai influente organizații și asociații profesionale specifice domeniului psihologiei organizaționale (APIO, International Test Commission – ITC, APR), editor asociat pentru Journal of Psychological Assessment și autorul a peste 100 de lucrări științifice, capitole de cărți și cărți. Printre acestea, de curând au fost publicate la două dintre cele mai prestigioase edituri cărțile International Handbook of Testing and Assessment (2016,  Oxford University Press, co-editor) și Adapting tests in linguistic and cultural situations (Cambridge University Press).

Descriere panel de dezbatere  „Dileme etice legate de evaluare, testare și selecție”

 Această secțiune de dezbatere aduce în discuție patru dileme importante asociate cu evaluarea, testarea și selecția de personal, după modelul inițiat în urmă cu mai mult timp de Dr. Avital Moshinsky (anii `90, Nite, Israel). În cazul de față, vor fi prezentate o serie de dileme, adică o serie de situații dificile în care se pot regăsi oamenii și în care ar fi obligați să aleagă între două valori etice. Nu întotdeauna dilemele etice sunt analizate serios de către cei care se confruntă cu ele, dar atunci când sunt analizate explicit, de regulă este necesar ca o persoană să analizeze atent valorile la care aderă, trebuie să definească importanța acestora pentru ei și motivul pentru care le asociază cu sinele. Dilemele specifice care vor fi utilizate vor fi prezentate paneliștilor (Mihaela Rus, Ticu Constantin, Marian Popa, Delia Vîrgă), iar aceștia vor avea de răspuns la o serie de întrebări precum: „Ce ați alege să faceți în fiecare situație și cum ați ajuns la această decizie? Care este situația de mijloc? Ce valori sunt în joc? Care sunt argumentele pro și contra pentru fiecare decizie posibilă ce poate fi adoptată în această situație? Cine va fi influențat de această decizie?” 

Publicul va avea oportunitatea de a adresa întrebări și de a exprima opinii despre fiecare dilemă propusă. Ne dorim ca dilemele prezentate să provoace o discuție serioasă asupra valorilor etice și a contextului decizional în care lucrează psihologii.