Workshop-uri APIO 2023


WORKSHOP 1 (nu se mai fac înscrieri)

Formator: Dr. Dragoș Iliescu, Universitatea din București

Temă: Machine Learning și predicție în evaluarea psihologică și educațională

Descrierea workshop-ului

Metodele de predicție moderne bazate pe machine learning (ML) și artificial intelligence (AI) devin din ce în ce mai populare în domeniul evaluării psihologice și educaționale. Aceste metode oferă flexibilitate crescută pentru modelarea unui număr mare de variabile și pentru modelarea unor asocieri non-liniare între predictori și răspuns. Workshopul oferă o introducere în unele din aceste metode, dar și o privore critică asupra eficienței lor, în termeni de validitate de criteriu și predictivă. Vom aplica mai multe metode clasice și moderne de predicție statistică pe un număr de seturi de date, atât din domeniul psihologic cât și din cel educațional. Vom contrasta eficiența și acuratețea diverselor tipuri de modelare: (penalized) logistic regression, generalized additive model, decision tree, gradient boosted tree ensemble, random forest, prediction rule ensemble, k nearest neighbors etc.

 

Despre coordonator

Dragoș Iliescu este profesor universitar în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, unde conduce și școala doctorală – și de asemenea Profesor Extraordinar în cadrul Universității din Stellenbosch. Pe lângă cariera sa academică a fost activ în consultanță de-a lungul ultimilor 20 de ani, fiind implicat sau conducând un număr de proiecte importante legate de testarea și evaluarea psihologică și educațională, în contexte comerciale sau guvernamentale, în Europa, Asia, Africa și America de Sud. Interesele sale de cercetare se grupează în jurul a două mari domenii: psihologia aplicată în context ocupațional și în probleme de capital uman și testarea și evaluarea psihologică și educațională (cu o componentă interculturală puternică). Dragoș Iliescu a servit în diverse capacități oficiale pentru un număr de asociații profesionale naționale și internaționale; este fostul Președinte (Past-President) al International Test Commission (ITC) și actualul Președinte al Diviziei 2 (Evaluare Psihologică și Educațională) al Asociației Internaționale de Psihologie Aplicată. Este redactor-șef al European Journal of Psychological Assessment și este autor a peste 170 de articole științifice, capitole de carte și cărți, printre altele fiind coordonator, împreună cu alți prestigioși colegi, al volumului premiat internațional ”International Handbook of Testing and Assessment”, publicat în 2016 la Oxford University Press și autorul monografiei ”Adapting Tests in Linguistic and Cultural Situations”, publicat în 2018 la Cambridge University Press.

 

 

WORKSHOP 2 

Formator: Dr. Lavinia Țănculescu, – Facultatea de Psihologie – UHB, cadru didactic asociat – Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Membru în Comitetul Director al Asociației de Psihologie Industrială și Organizațională (APIO) și Președinte al Societății Române de Analiză Jungiană (SRAJ)

Temă: Avantaje și dezavantaje ale diverselor spații de lucru și impactul acestora asupra productivității

Descrierea workshop-ului

Pornind de la cercetările desfășurate odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19 în cadrul workshop-ului ne propunem să continuăm discuțiile legate de spațiile de lucru și productivitatea angajaților. Fie că ne referim la desfășurarea activității de la biroul companiei /instituției angajatoare sau la lucrul de acasă, dar și la lucrul din birouri închiriate sau spații ne-convenționale de tip worknation & work from anywhere, dorim să identificăm care sunt elementele care pot afecta (crește & scădea) nivelul productivitatea angajaților. Este inevitabil să ocolim discuția legată de elemente conexe acestei legături între spațiul de lucru și productivitate (inclusiv valoare adăugată), astfel încât aspecte de tip motivația angajaților, nivelul de stress ocupațional, nivelul de burnout și aspecte legate de resurse ale postului și resurse personale, vor fi de asemenea, aduse în discuții.
Ca obiectiv general, în cadrul atelierului de lucru ne propunem să identificăm care sunt avantajeze și dezavantajele, respectiv beneficiile și riscurile desfășurării activității din spații de lucru variate, pentru domenii de activitate diferite și cât de importante pot fi resursele personale și ale postului pentru generarea uneia dintre cele mai importate rezultate ale muncii unui angajat, respectiv productivitatea acestuia.
Workshop-ul va avea ca principal instrumente de lucru analiza critică și dialogul pe marginea unor studii de caz selectate din peisajul românesc. Considerăm această discuție absolut necesară într-un peisaj de afaceri care este cel puțin nehotărât, ambivalent și confunz cu privire cu reîntoarcerea angajaților la birou și la costurile presupuse de cele trei variante (înapoi la birou, work-from-home și varianta hybrid).

Despre coordonator

Lavinia este, din punct de vedere al expertizei profesionale, o îmbinare între un practician şi un teoretician. Este doctor în psihologie, activând, în paralel cu activitatea de consultanță, din 2006, și în zona academică. S-a specializat în managementul strategic al resurselor umane: diagnoză organizațională, indicatori de performanță, psihologia muncii, psihologie organizațională și managerială, managementul talentului și evaluare și dezvoltare în organizații.
Lavinia are o experienţă de lucru cu organizaţii din România şi din străinătate de peste 20 de ani, dintre care, 10 ani ca Manager în Diviziile de Capital Uman din cadrul PricewaterhouseCoopers şi Deloitte Consulting. A evaluat peste 3500 de persoane și a asistat, din perspectivă HR, peste 50 de companii, din multiple industrii.
Este, de asemenea, psihanalist de orientare analitică, coach acreditat ICF, autor de articole și capitole de carte precum și de adaptări pentru spațiul românesc pentru cinci manuale de instrumente de evaluare psihologică.

 

WORKSHOP 3

Formatori: 

– Psih. Ramona Iocșa-Pora – psiholog principal și supervizor psihologia muncii și organizațională

– Dr. Delia Vîrgă – prof. univ. dr. in Departamentul de Psihologie din Facultatea de Sociologie și Psihologie, Universitatea de Vest din Timișoara

Temă: Bune practici în activitățile de evaluare psihologică și intervenție în psihologia muncii și organizațională

Descrierea workshop-ului

În ultima vreme, se afirmă tot mai mult oportunitatea unei noi abordări cu privire la evaluările psihologice care se pot realiza de către psihologii practicieni din domeniul psihologiei muncii și organizațională. Noua perspectivă punctează necesitatea unei abordări a serviciilor psihologice dincolo de ceea ce “obligă legislația în vigoare” și deschide poarta cunoașterii spre intervențiile în interiorul organizațiilor, aducând în atenția practicienilor beneficiile evaluării factorilor de risc psihosociali în mediul organizațional.
Această nouă abordare poate determina o lărgire a portofoliului de competențe profesionale a practicienilor din domeniu, în funcție de treapta de specializare, astfel încât oferta de servicii adresată clienților să fie mai adaptată nevoilor specifice ale acestora. De asemenea, este important să identificăm ce tipuri de intervenții putem să derulăm în organizații pentru optimizarea stării de bine și a performanței în muncă.
Conținut
1. Evaluarea psihologică orientată spre decizie.
2. Utilitatea testelor psihologice în evaluarea psihologică din domeniul psihologiei muncii și organizațională.
3. Tipuri de evaluări psihologice în domeniul psihologiei muncii și organizațională (exemplificare practică).
4. Diagnoză organizațională.
5. Intervenții organizaționale.

Despre coordonatori

Ramona IOCȘA PORA este psiholog principal și supervizor în psihologia muncii și organizațională, membru în echipa de redactare a Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică (2018), coautor al Ghidului de bune practici pentru activități de evaluare psihologică și intervenție în psihologia muncii și organizațională (Colegiul Psihologilor din România, 2022), coautor al Ghidului de bune practici în activitatea de supervizare profesională în specialitatea psihologia muncii și organizațională (Colegiul Psihologilor din România, 2022).

Delia VÎRGĂ este profesor universitar în cadrul Departamentului de Psihologie al Universității de Vest din Timişoara, fiind doctor în Psihologie al Universității „Babes-Bolyai”, Cluj Napoca. Este director al Departamentului de Psihologie și coordonator al programului masteral în Psihologia muncii, organizatională și a transporturilor (PMOT). Are calitatea de psiholog principal în specialitatea psihologia muncii şi organizaţională, cu o constantă activitate de consultanță organizațională de peste 20 ani.
Este membru al Comitetului Director al Colegiului Psihologilor din România, în Comisia de Psihologia muncii, transporturi și servicii (2013-2022) și a fost președinte al Asociației Psihologilor Industriali și Organizaționali în perioada 2015-2017. De asemenea, este membru al asociațiilor internaționale de profil (EAWOP, EOHP) și membru in Standing Commited for Work and Organizational Psychology la EFPA (2019-2023). Este autor a peste 50 de articole în reviste internaționale și a coordonat 5 granturi de cercetare. Cercetările sale din domeniul psihologiei organizaționale și ocupaționale se centrează pe problematica resurselor personale și relația acestora cu performanța și starea de bine, la diferite categorii profesionale, precum și proiectarea și implementarea intervențiilor pentru îmbunătățirea stării de bine.

 

 

WORKSHOP 4  (nu se mai fac înscrieri)

Formator: Dr. Alina Fleștea, Mindera, Cluj Napoca

Temă: Organizatiile de tip ‘teal’: beneficii si provocari in contextul post-pandemic. Studiu de caz Mindera Software

Descrierea workshop-ului

Contextul socio-economic din ultimii trei ani a determinat tot mai multe organizatii sa isi schimbe design-ul muncii si modalitatile in care sunt structurate. De-a lungul celor trei ani s-a vorbit foarte mult despre munca remote si organizatiile fara frontiere, micromanagement si self-leadership, productivitate si stare de bine, motivatie si semnificatia muncii. Este oare nevoie de alte forme de colaborare, astfel incat angajatii sa simta ca sunt parte din compania lor? Oare de ce unii isi schimba locul de munca atat de des? Cum putem face sa avem angajati devotati si dornici sa se implice in cultura organizationala in contextul actual?
Sunt atat de multe intrebari pe care le avem ca si practicieni si pe care va invit sa le dezbatem intr-un workshop focusat pe structuri organizationale moderne. Una din cele mai moderne forme de management organizational, este aceea de tip ‘teal’. Organizatiile ‘teal’ sunt entitati dinamice care se bazeaza pe principii de auto-gestionare, structuri descentralizate si scopuri evolutionare (care se schimba in acord cu nevoile organizationale de la un anumit moment). Asadar, pe parcursul acestui workshop vom descoperi ce inseamna o organizatie ‘teal’, prin ce se diferentiaza fata de alte forme de management si care este impactul pe care il are asupra tuturor partilor implicate (angajat, angajator, client, societate etc.).
Bazat pe experientele participantilor la workshop si pe un studiu de caz al organizatiei ‘teal’ in care activez ca Psiholog Organizational, imi doresc sa atingem obiectivele mentionate prin activitati dinamice si conversatii cat mai bogate. Imi propun sa abordam diferitele tipuri de management si sa vedem in ce context industrial se potrivesc organizatiile ‘teal’. De asemenea, vom explora cum functioneaza anumite procese organizationale, precum luarea deciziilor, integrarea noilor veniti, evaluarea performantelor si marirea salariilor sau orice alt proces pe care il cunoastem din literatura de specialitate sau din experientele practice.
Va astept cu drag!

Despre coordonator

Alina Flestea, PhD, este o persoana extrem de pasionata de dinamicile de colaborare in echipe si organizatii. Pe parcursul carierei sale, a explorat si analizat dinamicile cognitive si afective ale sistemelor de colaborare (ex. echipe, organizatii, comunitati) atat in partea de cercetare in Psihologie Organizationala, cat si in practica, fiind consultant organizational in diferite companii si comunitati.
Alina este absolventa a Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Si-a continuat parcursul academic in cadrul Facultatii de Psihologie de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, urmand un masterat in Psihologia Resurselor Umane si Sanatate Ocupationala. A urmat studiile doctorale, avand o lucrare de cercetare bazata pe evolutia dinamica si emergenta a grupurilor si sistemelor de tip multi-echipa din diferite contexte organizationale (ex. Organizatii matriceale, echipe de urgenta, echipe implicate intr-o situatie colaborativa etc.).
Din perspectiva practicianului, Alina si-a inceput cariera ca trainer si facilitator in 2015, colaborand cu organizatii din diferite arii industriale. La finalul anului 2020, a obtinut certificarea in Coaching Sistemic (program furnizat de CRR UK https://www.crruk.com/), acest lucru deschizand oportunitatea de a deveni membru activ al echipei de conducere al comunitatii de Coaching Sistemic din Anglia. In anul 2021, Alina s-a alaturat si companiei de software Mindera (https://mindera.com/). Rolul pe care il are este acela de Psiholog Organizational, focusandu-se pe consultanta organizationala, in ceea ce priveste cultura organizatiei de tip ‘teal’ si dezvoltarea personala si profesionala a colegilor sai (ex.: coaching individual, coaching de echipe). Asadar, in cadrul workshopului, Alina va aduce exemple din studiul de caz Mindera.