Descrierea workshop-ului
Contextul socio-economic din ultimii trei ani a determinat tot mai multe organizatii sa isi schimbe design-ul muncii si modalitatile in care sunt structurate. De-a lungul celor trei ani s-a vorbit foarte mult despre munca remote si organizatiile fara frontiere, micromanagement si self-leadership, productivitate si stare de bine, motivatie si semnificatia muncii. Este oare nevoie de alte forme de colaborare, astfel incat angajatii sa simta ca sunt parte din compania lor? Oare de ce unii isi schimba locul de munca atat de des? Cum putem face sa avem angajati devotati si dornici sa se implice in cultura organizationala in contextul actual?
Sunt atat de multe intrebari pe care le avem ca si practicieni si pe care va invit sa le dezbatem intr-un workshop focusat pe structuri organizationale moderne. Una din cele mai moderne forme de management organizational, este aceea de tip ‘teal’. Organizatiile ‘teal’ sunt entitati dinamice care se bazeaza pe principii de auto-gestionare, structuri descentralizate si scopuri evolutionare (care se schimba in acord cu nevoile organizationale de la un anumit moment). Asadar, pe parcursul acestui workshop vom descoperi ce inseamna o organizatie ‘teal’, prin ce se diferentiaza fata de alte forme de management si care este impactul pe care il are asupra tuturor partilor implicate (angajat, angajator, client, societate etc.).
Bazat pe experientele participantilor la workshop si pe un studiu de caz al organizatiei ‘teal’ in care activez ca Psiholog Organizational, imi doresc sa atingem obiectivele mentionate prin activitati dinamice si conversatii cat mai bogate. Imi propun sa abordam diferitele tipuri de management si sa vedem in ce context industrial se potrivesc organizatiile ‘teal’. De asemenea, vom explora cum functioneaza anumite procese organizationale, precum luarea deciziilor, integrarea noilor veniti, evaluarea performantelor si marirea salariilor sau orice alt proces pe care il cunoastem din literatura de specialitate sau din experientele practice.
Va astept cu drag!
Despre coordonator
Alina Flestea, PhD, este o persoana extrem de pasionata de dinamicile de colaborare in echipe si organizatii. Pe parcursul carierei sale, a explorat si analizat dinamicile cognitive si afective ale sistemelor de colaborare (ex. echipe, organizatii, comunitati) atat in partea de cercetare in Psihologie Organizationala, cat si in practica, fiind consultant organizational in diferite companii si comunitati.
Alina este absolventa a Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Si-a continuat parcursul academic in cadrul Facultatii de Psihologie de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, urmand un masterat in Psihologia Resurselor Umane si Sanatate Ocupationala. A urmat studiile doctorale, avand o lucrare de cercetare bazata pe evolutia dinamica si emergenta a grupurilor si sistemelor de tip multi-echipa din diferite contexte organizationale (ex. Organizatii matriceale, echipe de urgenta, echipe implicate intr-o situatie colaborativa etc.).
Din perspectiva practicianului, Alina si-a inceput cariera ca trainer si facilitator in 2015, colaborand cu organizatii din diferite arii industriale. La finalul anului 2020, a obtinut certificarea in Coaching Sistemic (program furnizat de CRR UK https://www.crruk.com/), acest lucru deschizand oportunitatea de a deveni membru activ al echipei de conducere al comunitatii de Coaching Sistemic din Anglia. In anul 2021, Alina s-a alaturat si companiei de software Mindera (https://mindera.com/). Rolul pe care il are este acela de Psiholog Organizational, focusandu-se pe consultanta organizationala, in ceea ce priveste cultura organizatiei de tip ‘teal’ si dezvoltarea personala si profesionala a colegilor sai (ex.: coaching individual, coaching de echipe). Asadar, in cadrul workshopului, Alina va aduce exemple din studiul de caz Mindera. |